Siirry sisältöön

Sote-ratkaisu julki pureksittavaksi

Sote-uudistus otti taas askelia eteenpäin eduskuntapuolueiden sopimuksella. Mitä useampi kokki, sitä sekavampi soppa, on valitettavasti välillä näyttänyt olevan sote-valmistelun resepti. Palveluita tarvitsevien ihmisten kannalta on välttämätöntä, että asiassa päästiin taas eteenpäin. Seuraavaksi esitys tulee eduskuntaan ja alamme sitä käsittelemään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Laille ratkaisevaa on perustuslakivaliokunnan käsittely ja kanta.

Merkittävää on se, mitä lakiesityksestä tehdyt vaikuttavuus- ja kustannusarviot kertovat. Ne ovat vasta tulossa. Olemme niitä valtiovarainvaliokunnassa erityisesti lausumalla edellyttäneet. Ydinkysymys on, mikä sote-laissa on se tekijä, joka kirittää valitsemaan tehokkaammat tavat tuottaa vaikuttavia palveluja. Päivänselvää on, että lisäkannusteita tarvitaan, jotta tavoite paremmista ja asiakaslähtöisistä palveluista toteutuisi. Ja jotta samalla rahalla saisimme tulevaisuudessa enemmän. Tätä on mielestäni lainvalmistelussa ja eduskunnan asiantuntijakuulemisissa vahvasti pohdittava.

Olennaista on, että sote-alueilla on velvoite toteuttaa malleja, jotka aidosti lisäävät palveluiden saatavuutta, vaikuttavuutta, lisäävät valinnanvapautta ja hillitsevät kustannuksia. Emme halua betonoida vanhoja rakenteita. Tiukan tuotannon määrittelyn sijaan tavoitteena on oltava mahdollisuus tehdä benchmarkkausta ja saada aikaan kilpailua parhaassa palveluiden tuottamistavassa.

Sote-palvelutuotannon kustannukset on tehtävä läpinäkyväksi ja samoin julkisten laaturekistereiden luominen otettava osaksi sote-uudistusta. Tiedoista hyötyvät kaikki – niin valintoja tekevät ihmiset, sote-alan ammattilaiset, päätöksentekijät, virkamiehet, sote-johtajat kuin veronmaksajat. Kansallinen ohjaus on kannatettavaa, mutta se ei saa olla liian jäykkää. Puitelain ja järjestämissopimuksen on kannustettava palvelujen potilaslähtöiseen innovatiivisuuteen ja kokeilutoimintaan ilman sitovaa normiohjausta.

Pelkkä hallintomallin uudelleen organisointi ei yksin riitä saavuttamaan sote-uudistuksen tavoitteita tasavertaisista ja vaikuttavista palveluista. Työn alla on sote -rahoitusuudistus, jolla on nostettava ihminen keskiöön, lisättävä valinnanvapautta ja luotava lisäkannusteita tehdä samalla rahalla enemmän ja parempaa. Valinnanvapaus on toteutettava siten, että julkinen ja kolmas sektori sekä yritykset pelaavat samoilla pelisäännöillä. Ruotsin raha seuraa potilasta -mallin parhaista paloista on luotava Suomeen peruspalvelut paremmaksi malli. Viisasta on muistaa, että ihmiset tekevät palveluiden laadun eli ilman henkilöstön asiantuntemusta sekä sitouttamista ei uudistus onnistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.