Tiedote 5.12.
julkaisuvapaa heti
Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen vaativat, että eduskunta edellyttää terveydenhuollon tutkimuksen sekä sektoritutkimuksen rahoituksen ja toimintamahdollisuuksien turvaamista.
- Olemme iloisia, että valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostomme esitys 1,7 miljoonan euron lisärahasta ensi vuodelle hyväksyttiin hallitusryhmien neuvotteluissa. Lisäys myönnettiin terveydenhuollon yksiköille yliopistotasoiseen tutkimukseen. Se on kuitenkin pieni raha suhteessa tehtyihin leikkauksiin, joista eduskunta on toistuvasti esittänyt huolensa. Tämä on vahva vaatimus hallitukselle tutkimuksen tulevaisuuden puolesta, kansanedustajat toteavat.
Tutkimustyöllä on suuri vaikutus käytännön hoitotyöhön muun muassa tutkimusinnovaatioiden sekä tutkimustyön synnyttämän asiantuntemuksen kautta.
- Yliopistosairaaloista uudet menettelytavat leviävät nopeasti muihin sairaaloihin ja koko suomalaiseen terveydenhuoltoon hyödyttämään koko maan potilaita. Tämän päivän tutkimus merkitsee huomisen hyvää ja kustannustehokasta hoitoa, edustajat linjaavat.
Kansanedustajien mukaan seuraavalla hallituskaudella on arvioitava laaja-alaisesti tutkimusrahoitusuudistuksen vaikutukset muun muassa tutkimuksen laatuun. Samalla on arvioitava, minkälaisia korjaavia toimenpiteitä tarvitaan korkeatasoisen tutkimuksen turvaamiseksi ja kestävän rahoitustason saavuttamiseksi. Suomen kliinisen lääketieteen taso on ollut viime vuosina kansainvälistä huipputasoa; esimerkiksi vuosina 1998 - 2010 se oli vaikuttavinta koko maailmassa.
- Suomi on ollut myös syöpähoidossa aivan maailman kärkeä, mikä perustuu nimenomaan korkealaatuiseen syöpätutkimukseen. Kliinisen lääketieteen tutkimuksen taso on kuitenkin alkanut hiipua, mihin yhtenä syynä on tutkimusrahoituksen väheneminen. Tämä on tosiasia, jolta emme voi ummistaa silmiämme. Uhkana on, että kehityssuunta vaikuttaa suomalaisten syövänhoidon tasoon, Virolainen ja Sarkomaa varoittavat.
Sarkomaa ja Virolainen muistuttavat, että lääketieteellisellä tutkimuksella on ollut merkittäviä vaikutuksia myös Suomen talouteen. Viime vuonna terveysteknologia nousi Suomen suurimmaksi korkean teknologian vientialaksi.
- Sosiaali- ja terveysministeriön on luotava askelmerkit, joilla saadaan nämä niin sanotut tutkimus-EVOt, eli tutkimukseen suunnatut erityisvaltionosuudet sellaiselle tasolle, jolla turvataan kliinisen tutkimuksen edellytykset ja laadukas hoito tasa-arvoisesti kaikille koko maassa, kansanedustajat summaavat.
Valtion korvaus lääketieteelliseen tutkimukseen on vähentynyt viime vuosina tuntuvasti, ja määrärahaan esitetään edelleen merkittävää alennusta. Vielä vuonna 2010 määräraha oli 40 miljoonaa euroa, vuosina 2013 ja 2014 noin 30 miljoonaa euroa, ja ensi vuodelle ehdotetaan enää 20 miljoonaa euroa.
Tällä viikolla valmistuneessa hallituspuolueiden neuvottelujen lopputuloksessa hyväksyttiin 1,7 miljoonan euron lisäraha valtion rahoitukseen terveydenhuollon yksiköille yliopistotasoiseen tutkimukseen.
Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033
Anne-Mari Virolainen
050 512 1941