Siirry sisältöön

Kestävästä matkailusta elinvoimaa Töölön seudulle ja koko Helsinkiin

Töölöläinen 12.8.2024

Kotikaupunkimme tarvitsee uusia kasvun eväitä, joita löytyy palvelualoilta. Matkailu ja tapahtumat ovat näistä potentiaalisimpia. 

Matkailu tuo elinvoimaa ja elävyyttä Helsinkiin. Kaupunginvaltuustossa hyväksymämme kaupunkistrategian mukaisesti tavoittelemme kaupungistamme maailman kestävintä matkailukohdetta. Matkailu korostuu myös pohdittaessa keinoja ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi. 

Matkailulla on useita positiivisia kerrannaisvaikutuksia monille muille aloille. Matkailu on tärkeä työllistäjä sekä yrittäjyyden vauhdittaja. Kun matkailijat käyvät kaupunkimme ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa, ylläpitävät he samalla moninaisempia palveluja meille helsinkiläisille. 

Helsingissä ei ikävä kyllä olla muiden Pohjoismaiden tavoin vielä palattu koronaepidemiaa edeltävälle tasolle matkailijoiden määrässä. Samaan aikaan kaupungissamme on avattu useita uusia hotelleja, joissa kaivataan kipeästi lisää asiakkaita. Helsingin on maamme tärkeimpänä matkailukohteena pysyttävä matkailun edistämisessä parempaan. Meillä on myös lupa odottaa, että valtiovalta vauhdittaa matkailua omilla toimillaan. 

Helsingin tavoite on parantaa kilpailuasetelmaansa kulttuurin, urheilun ja muiden suurtapahtumien sekä etenkin kansainvälisten kongressien ja messujen isäntäkaupunkina yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Onnistuaksemme on kaupungin yhdistettävä kaupunkitoimijat, yritykset ja muiden alojen toimijoiden voimavarat entistä tiiviimmin sekä löydettävä uusia tapoja toimialojen väliseen yhteistyöhön.

Kongressimatkailussa Helsinki on varsin kilpailukykyinen. Tapahtumapaikkojen suhteen haasteena on maamme merkittävämmän tapahtuma-areenan kiinniolo Venäjän hyökkäyssotaan liittyvistä pakotteista johtuen. Loistouutinen on se, että Helsinki Garden -hanke on vihdoin etenemässä.

Helsingin on kyettävä palvelemaan tapahtumajärjestäjiä, kuten yrityksiäkin, yhden luukun periaatteella. Tilojen ja alueiden käyttöä tapahtumiin ja kulttuuritoimintaan on helpotettava ja turhaa sääntelyä kevennettävä.

Hyvät liikenneyhteydet ja sujuvat vierailijoiden asiakaspolut ovat keskeisiä kilpailukyvyn perusedellytyksiä. Kaupungin keskusta-alueellekin on päästävä sujuvasti kaikilla liikennemuodoilla. Toimivat ja luotettavat liikenneyhteydet palvelevat yhtälailla kaikkia helsinkiläisiä ja alueemme yrittäjiä. 

Helsingin vahvuuksia matkailukaupunkina ovat omaleimainen kaupunkikulttuuri ja ainutlaatuinen luonto. Yleiset saunat ovat olennainen osa kaupunkiamme. Ne houkuttelevat matkailijoita tutustumaan suomalaiseen saunakulttuuriin. 

Itämeri ja meren rannat ovat helsinkiläisten suuri rikkaus ja rakkaus. Kaupunkimme erityisvaltteja, merellisyyttä ja puhdasta luontoa, tulee hyödyntää nykyistä kunnianhimoisemmin. Merellisiä yhteyksiä, rantareittejä, laitureita ja merellisen yrittäjyyden edellytyksiä on edistettävä. 

Meren luonto saaristoineen tarjoaa hienoja elämyksiä. Kestävä matkailu merellisissä ympäristöissä edellyttää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja ympäristöystävällisten käytäntöjen edistämistä. Olen intohimoinen Itämeren suojelijana ja kotimeremme puolen pitäminen ollut aina ollut työssäni keskeistä. Palveluja suunniteltaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota ainutlaatuisen Itämeren ja vesistöjemme suojeluun.

Luontoystävällisyys on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi valtti matkailussa. Yhä useampi matkailija haluaa yksilöllisiä kokemuksia ja kestävämpää matkailua massaturismin sijaan. Kaupungin maailmanlaajuisestikin kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä luo raamin myös matkailu- ja tapahtuma-aloille.

Helsingin viihtyisyyttä on syytä lisätä myös kehittämällä puistoja ja ulkoilualueita sekä niiden opasteita. Valtuustossa myöntämämme lisärahoituksen avulla Töölönlahden puistoon on hanhien likaamien nurmikenttien tilalle tuotu tänä kesänä uutta kasvillisuutta ja kukkaketoja. Puistoon on lisäksi rakennettu leikkialue ja oleskelutilaa. Oli harmillista, että kesäpuistoksi tarkoitettu uudistus valmistui varsin myöhään. Perusteellisempi puiston remontointisuunnitelma on tarkoitus valmistua syksyllä. Alueelle on toivottu koko perheelle sopivaa leikkimään ja liikkumaan innostavaa puistoa. Sellainen on varmasti mieluinen myös matkaileville perheille. Toiveita on tullut myös monipuolisesta kahvila- ja terassitoiminnasta. Moni on kysynyt miksi Töölönlahdella ei ole saunaa.

Finlandia-talo, Ooppera, Musiikkitalo ja Oodi tekevät Töölönlahdesta yhden kaupunkimme upeimmista kulttuurikeskittymistä. Töölöstä löytyy paljon potentiaalia tapahtuma- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen. 

Olennaista on, että kotikaupunkimme kehittämisessä näkyy ja kuuluu asukkaiden ääni.

Helsingin on oltava hyvä paikka asua ja elää kaiken ikäisille helsinkiläisille.