Uusi Suomi Puheenvuoro 27.8.2024
Päivän paras uutinen: Ministeri Juuson johdolla käynnistetään pikaiset lainsäädäntötoimet ruuhkautuneen Soteri-rekisterin ongelmien ratkaisemiseksi.
Lainvalmistelun tavoitteena on mm. mahdollistaa se, että sote-alan itsenäiset ammatinharjoittajat voisivat vuoden 2025 loppuun saakka käynnistää toimintansa välittömästi jätettyään hakemuksen virastolle. Tilapäinen laki on määrä valmistella pikimmiten. Tällöin toiminnan aloittaminen ei viivästyisi kohtuuttomasti hakemuskäsittelyn ruuhkien seurauksena. Rekisteröintimenettelyn laajentamista julkisiin palveluihin myös lykätään vuoteen 2027.
Olen saanut kesän aikana paljon yhteydenottoja yrittäjiltä Soteri-rekisterin ruuhkautumisesta. Viime kaudella säädetyn ja vuoden alussa voimaan astuneen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain mukaisen Soteri-rekisterin jonotilanne johtaa suoriin tulonmenetyksiin sekä elinkeinotoiminnassa syntyvien verotulon menetyksiin.
Yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen palveluntuottajat, sekä yksityiset elinkeinonharjoittajat, ovat velvoitettuja odottamaan rekisteröintipäätöstä ennen kuin voivat aloittaa toimintansa.
Viimeaikaiset tiedot Soteri-rekisterin tilanteesta ovat olleet huolestuttavia. Heinäkuussa julkaistun avin tiedotteen mukaan terveydenhuollon rekisteröintihakemusten käsittelyaika on venynyt joissain tapauksissa jopa kuuteen kuukauteen. Tämä on täysin kohtuuton tilanne monille yrittäjille ja yrityksille, joiden toiminta on rekisteröintipäätöksestä riippuvaista.
Ruuhkat aiheuttavat merkittäviä tulonmenetyksiä ja heikentävät palvelujen saatavuutta. Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n tekemään kyselyyn vastanneet yrittäjät kertoivat menettäneensä keskimäärin 17 000 euroa tai 3,5 kuukauden palkan estyneen työnteon seurauksena.
Vaikea jonotilanne ei vaikuta ainoastaan uusiin toimijoihin, vaan se jarruttaa myös niiden yritysten toimintaa, jotka ovat jo rekisterissä. Ammatinharjoittajien palkkaaminen, sijaisuudet ja rekrytointi viivästyvät. Kuntoutuspalveluiden saaminen ajoissa on elintärkeää ihmisten työ- ja toimintakyvyn kannalta, ja nykyinen tilanne hidastaa kuntoutujien hoitoon pääsyä.
Nykyisin monet hakemukset palautetaan täydennettäväksi puuttuvien tietojen vuoksi, mikä hidastaa prosessia entisestään. Jos lupaviranomainen voisi hyväksyä hakemuksen ehdollisena, tämä nopeuttaisi käsittelyä ja purkaisi jonoja merkittävästi.
On erinomainen uutinen, että ministeriössä valmistellaan uusia keinoja, joilla vältetään turha byrokratia ja varmistetaan, ettei elinkeinonharjoittajien toimintaa viivytetä tarpeettomasti. On kohtuutonta, että esimerkiksi hakemuksessa yhden päivämäärätiedon puuttuminen voi estää yrittäjää aloittamasta toimintaansa.
Nostin aiemmin esille Kuntoutusyrittäjät ry:n ehdotuksen muuttaa asetusta käsittelyaikojen lyhentämiseksi ja jätin kirjallisen kysymyksen palvelutuottajarekisteri Soterin käsittelyaikojen saattamisesta valvontalain mukaiselle tasolle, sekä palveluntuottajien oikeuden elinkeinoon ja työhön turvaamisesta Soteri-rekisteriä koskevalla säädösmuutoksella.
Teen osaltani töitä, että asia etenee nopeasti, jotta helpotamme yrittäjien tilannetta ja parannamme palveluiden saatavuutta Suomessa.