Siirry sisältöön

Kotirauhaa naapurin tupakoinnista tupakkalakimuutoksella – savuttomuus kaikkien oikeus

Kolumni 16.9.2024

Koti on meille kaikille tärkeä paikka, jossa pitäisi saada olla rauhassa. On ikävä tosiasia, että moni on kotonaan pakotettu kärsimään naapurin tupakansavusta. Tämä on täysin kohtuutonta ja terveyspolitiikkamme vastaista. Nykyinen tupakkalainsäädäntö on pahasti valuvikainen.

Tupakkalaki suojaa tupakansavulta työpaikoilla ja julkisissa tiloissa, mutta ei kotona. 

Nykyisin asuntoyhteisö voi kieltää tupakoinnin yhteisissä ulkotiloissa, mutta asukkaiden parvekkeille tai huoneistoon kiellon asettaminen on paljon vaikeampaa. Kunnan viranomainen voi taloyhtiön hakemuksesta tehdä päätöksen kiellon määräämisestä, jos tupakan savun kulkeutumista ei voida muilla keinoin estää. Tämä vaatii pitkän ja kankean hakuprosessin. Lasku kiellosta voi nousta lähes tuhanteen euroon. Vain harva taloyhtiö on prosessiin lähtenyt, vaikka tupakointikielto olisi täysin tarpeellinen ja asukkaiden hartaasti toivoma. 

Savuton koti ei ole vain mukavuuskysymys – kyse on terveydestä ja turvallisuudesta. Tupakansavu on syöpävaarallinen seos, eikä sen pitoisuudelle sisäilmassa ole voitu osoittaa turvallista rajaa. Passiivinen tupakointi aiheuttaa useita kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia sekä vahvistaa sairauksien oireita. Passiivinen tupakointi on erityisen vaarallista lapsille ja raskaana oleville naisille. Lapsilla passiivinen tupakointi lisää korva- ja hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia. Aikuisille tupakansavu voi aiheuttaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia. 

Maan hallitus on sitoutunut arkea vaikeuttavien ja turhien säädösten karsimiseen. Hallituspuolueiden työryhmä on sopinut, että tupakointikiellon määräämisestä poistetaan edellytys kunnan päätöksestä ja kuulemisesta. Nostin asian esille, kun kävimme eduskuntakeskustelua nyt käsittelyssä olevasta tupakkalain muutoksesta, jossa vihdoin kielletään sähkötupakkatuotteiden ns. ”vapejen” hallussapito alaikäisiltä.

Niin sanottu ”vapetus” on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, jopa alakoululaisilla koulupäivän aikana. Sähkötupakan hallussapidon kieltäminen antaa pitkään odotetun työkalun oppilaitoksille ja kodeille puuttua järeästi asiaan.

Keskustelussa vastuuministeri näytti vihreää valoa lakimuutokselle, jolla mahdollistettaisiin se, että taloyhtiön yhtiökokous voisi enemmistöpäätöksellä kieltää häiritsevän tupakoinnin parvekkeella ja huoneistoissa. Seuraava tupakkalain muutosesitys on tärkeä saada ripeästi eduskuntaan. Tämä on välttämätön askel kohti savutonta Suomea ja ennen kaikkea kotirauhan turvaamista.