Siirry sisältöön

Mitä jos korottaisimme kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys on tuonut maahamme kulttuurin ostaa palveluja oman arjen sujumisen ja kotona pärjäämisen tueksi. Vähennys on tuonut lisää eri alojen palveluyrityksiä, uutta työtä ja reilua kilpailua samalla, kun se on tehnyt harmaan talouden harjoittamisesta vähemmän kannattavaa.

Kotitalousvähennystä on pienennetty valtion valtavan velan tasapainottamistalkoissa. Nyt esimerkiksi remontointi- tai siivouspalvelun verovähennys on merkittävästi pienempi kuin viime vuonna.

Hallitusohjelmaan on viisaasti kirjattu: vahvistetaan palvelutalouden kasvuedellytyksiä. Parhaillaan valmistellaan hallituksen puoliväliriihtä, jossa on tarkoitus päättää erityisesti kasvutoimista.

Puoliväliriihessä on perusteltua arvioida kotitalousvähennyksen mahdollista korottamista ja kehittämistä. Kotitalousvähennys lisää kotitalouksien ostovoimaa, kaikenikäisten ihmisten mahdollisuuksia ostaa itselleen apua ja palveluita.

Suomi tarvitsee kotimaista kasvua, eikä sitä synny ilman yksityisiä palvelualoja, jotka muodostavat jo yli puolet bruttokansantuotteesta. Vähennys on mahdollistanut mm. siivous- ja hoivapalveluiden sekä nyt myös kotikuntoutuksen ostamisen eli omasta toimintakyvystä huolehtimisen edullisemmin.

Kotitalousvähennys on tärkeä tuki senioreille, jotka tarvitsevat säännöllistä apua kotona pärjäämiseen. Se on monelle olennainen kotona asumisen mahdollistaja, joka siirtää tarvetta raskaimpiin palveluihin. Kotitalousvähennyksen korottaminen ja kehittäminen tuo useammalle suomalaiselle, lapsiperheistä ikäihmisiin, mahdollisuuden sen hyödyntämiseen.

Arvioinnin paikka on myös siinä, että asunto-osakeyhtiön osakkailla ei ole oikeutta kotitalousvähennykseen yhtiön teettämän remontin palkkakustannuksista. Omakotiasukkailla sen sijaan on oikeus tehdä vähennys vastaavista korjauksista.

Tilanne on eriarvoinen, koska osakas joutuu maksamaan osuutensa aivan samalla tavalla. Asia on perusteltua arvioida myös ympäristön ja energiatehokkuuden näkökulmasta. Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöiden asukkaille vahvistaisi Suomen asuinrakennuskannan keskimääräistä energiatehokkuutta.

Monille palkansaajille ja eläkeläisille korkeiden asumiskustannusten Helsingissä taloyhtiöissä tehdyt remontit ovat taloudellisesti mittavia taakkoja.

Hallituksen kokoontuessa arvioimaan työtään huhtikuun puoliväliriiheen, on se kotitalousvähennyksen kehittämisen tarkasteluun oikein sopiva paikka.