Siirry sisältöön

Yhtenäinen opiskeluhuoltolaki saatava eduskuntaan vuonna 2013

Tiedote 30.11.2011

Kokoomuksen kansanedustaja ja opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa korosti oppilas- ja opiskelijahuollon kansallisilla kehittämispäivillä puheessaan tarvetta yhtenäiselle opiskeluhuoltolaille ja kiritti lain valmistelua. Yhtä lakia, johon koottaisiin lainsäädännössä hajallaan olevat oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset, on odotettu pitkään, ja laki on jo viime hallituskaudella hyvin pitkälle valmisteltu. Uusi laki on välttämätön siksikin, että oikeuskanslerin pyytämässä opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä todetaan, että perusopetuslain edellyttämää riittävää ja valtakunnallisesti yhdenvertaista oppilashuoltoa ei ole vielä saavutettu.

"Opiskeluhuoltolaki on saatava eduskunnan käsittelyyn niin, että se saadaan voimaan viimeistään 2014", kannusti Sarkomaa. "Oppilas- ja opiskelijahuolto on erinomainen täsmätoimi, jolla edistämme samanaikaisesti niin valtiontalouden tärkeitä tavoitteita, kuten syrjäytymisen ehkäisyä, nuorten yhteiskuntatakuun toteutumista, koulutuksen oikea-aikaista ja parempaa läpäisyä, kansanterveyttä ja pidempiä työuria, kuin myös lasten ja nuorten hyvinvointia, hyvää elämää ja arkea tässä ja nyt", Sarkomaa lisää.

Lasten ja nuorten tasavertaiset mahdollisuudet oppilashuollon apuun ja tukeen ovat tärkeä osa sitä työtä, että kehitämme jokaista koulua ja oppilaitosta sellaiseksi, että se tukee lasten ja nuorten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta ja sitä, että jokainen lapsi löytäisi itselleen oppimisen ilon.

Sarkomaa nosti vahvasti esille sen, että turvallisuus on myös sitä, että kukaan ei kiusaa. Hän kannusti jatkamaan kiusaamisen kitkemistä kouluissa. Kiusaamisen vastaisen KiVa koulu -ohjelman käyttäjiksi on rekisteröitynyt jo noin 90% Suomen perusopetuksesta vastaavista kouluista. Nollatoleranssi koulukiusaamiseen pitää olla jokaisessa koulussa.

Sarkomaa nosti puheessaan esille sen, että KiVa koulu -hankkeen kaltaiselle systemaattiselle ohjelmalle on suuri tarve myös varhaiskasvatuksen ja päivähoidon puolella. "Nyt tämä on mahdollista, kun varhaiskasvatus ja päivähoitopalvelut siirtyvät vihdoin opetus- ja kulttuuriministeriöön", iloitsi Sarkomaa.

"Koulukiusaamisesta onkin puhuttu paljon, mutta varhaiskasvatuksessa ja päivähoidossa tapahtuvasta kiusaamisesta ei niinkään. Tutkimusten mukaan kiusaamiseen on puututtava jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäisevästi. Kiusaamisessa nollatoleranssi on otettava tavoitteeksi myös päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa", toteaa Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033