Siirry sisältöön

YT-lain tarkennus pohdintaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen vauhdittamiseksi

Lehdistötiedote
04.02.2011

Kokoomuksen kansanedustaja ja palkansaajavaltuuskunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa kannustaa työmarkkinaosapuolia ja jokaista työnantajaa ja työntekijää pohtimaan keinoja, joilla työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen saadaan nykyistä paremmin käytäntöön työpaikoilla. Liian usein ajatellaan, että perheasioista ei ole sopivaa puhua työpaikalla, eikä varsinkaan työnantajan kanssa. Perheasioista puhuminen työpaikoilla on kaikkien etu, koska monet merkittävät päätökset työaikajoustoista on mahdollista tehdä ja sopia vain työpaikkakohtaisesti.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen pitää olla osa henkilöstöjohtamista ja organisaatiokulttuuria. Työelämän joustoja tukevia käytäntöjä ei kuitenkaan ole vielä riittävästi työpaikoilla, eikä johtamisessa vielä ole riittävästi ymmärretty hyvän työelämän hyötyä ja potentiaalia. "Fiksu työnantaja tekee hyvästä työelämästä ja perheystävällisyydestä kilpailuvaltin", kirjoittaa Sarkomaa Kauppalehden blogissaan. 

Sarkomaa ehdottaa harkittavaksi yhteistoimintalain tarkennusta niin, että lakiin kirjattaisiin täsmällisempi kirjaus työaikajoustojen selvittämisestä yhteistyössä paikallisesti vuosittain. Nykyinen lainsäädäntö ei riittävästi kannusta olemassa olevien työaikajoustojen käyttöön ja kehittämiseen.

Kodeissa kaivataan kipeästi ratkaisuja työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Läheisten aikuisten ainainen kiire ja poissaolo ovat tämän päivän lasten, mutta myös aikuisten suurimpia huolenaiheita. Sarkomaan mukaan YT-lain muutos edistäisi tavoitetta, että työn ja perheen yhdistäminen on ”jokavanhemmanmahdollisuus”, ja hyvä työelämä ”jokatyöntekijänoikeus".

Työntekijän tarpeesta lähtevät joustot edistävät työuralla jaksamista. Pidemmät työurat saadaan vain, jos onnistumme lisäämään työntekijöiden vaikuttamismahdollisuuksia omaan työhönsä. 

Työpaikoilla on tehtävissä paljon hyvää ilman lainsäädännön muutoksia ja ylimääräistä byrokratiaa. Työaikapankki ja vaihteleva työaika ovat esimerkkejä vielä käyttämättömistä mahdollisuuksista. Työpaikat ja -tehtävät mutta myös perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja. Työaikakulttuurin on oltava sellainen, että joustot toimivat molemmin puolin. Kyse on yhtä lailla niin työntekijän kuin työnantajankin edusta. Joustot eivät tietenkään ole tarpeen vain pienten lasten vanhemmille, vaan niiden pitää olla jokaisen työntekijän mahdollisuus.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033