Blogi 1.6.2012 Sanoma Pro -sivuilla
Toimet joita teemme lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat kullanarvoisia, tapahtuu taloudessa mitä tahansa. Mitä nopeammin laitamme oman taloutemme kuntoon, sitä varmemmin pärjäämme tulevissa tyrskyissä. Talouden tasapainottamistoimissa ei koulutuksen laadusta tule leikata. Sivistys, osaaminen ja koulutus ovat hyvinvointimme ja menestyksemme tekijöitä.
On vaikea keksiä parempaa täsmätoimea ennaltaehkäisevään syrjäytymistyöhön ja valtion taloustalkoisiin kuin laadukas oppilas- ja opiskelijahuolto. Ensisijaista on tietenkin laadukas opetus ja kouluyhteisö sekä vahvimman vastuun kantavien vanhempien tukeminen.
Oppilashuollolla edistämme niin valtiontalouden tärkeitä tavoitteita – koulutuksen läpäisyä, työllisyyttä ja pidempiä työuria - kuin myös lasten ja nuorten terveyttä sekä hyvää arkea. Nuorena saavutetulla hyvinvointiosaamisella vaikutetaan keskeisesti hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuteen. Se näkyy koko elämän ja työuran ajan parempana kansanterveytenä sekä työ- ja toimintakykynä.
Oppilas- ja opiskelijahuollon tavoite on myös huolehtia nuoren hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien edellytysten tunnistamisesta riittävän varhain sekä niiden ottamisesta huomioon koulutusvalintoja tehtäessä. Tällöin on mahdollista sekä tukea että puuttua nuoren hyvinvointiin ja ohjata häntä tarvittaessa tuen piiriin. Toinen tärkeä näkökulma on ennaltaehkäistä mahdollisesta väärästä koulutusvalinnasta syntyvää syrjäytymistä.
Uusi opiskeluhuoltolaki on saatava pian eduskunnan käsiteltäväksi. Olemme sopineet hallituspuolueiden kesken, että laki tulee voimaan v.2014 alusta. Tavoitteena on ollut laatia yksi yhtenäinen laki, johon koottaisiin lainsäädännössä hajallaan olevat oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset. Tarkoituksena on turvata opiskeluhuoltopalveluiden yhdenvertainen saatavuus ja laatu. Tavoitteena on myös siirtää toiminnan painopistettä ennaltaehkäisevään työhön ja opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäväksi. Esityksen mukaan kaikkien koulussa tai oppilaitoksessa työskentelevien olisi tehtävissään edistettävä oppilaiden ja opiskelijoiden terveyttä, hyvinvointia, turvallisuutta, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta.
Työtä on vielä jäljellä, jotta saamme lapset ja nuoret tasa-arvoiseen tilanteeseen palveluiden, avun ja tuen suhteen. Varhaiselle puuttumiselle ja ennaltaehkäisylle on varmasti lisäsijaa. Varsinkin kun tiedämme, että työelämässä jää mielenterveyssyistä eläkkeelle jotakuinkin viisi nuorta päivässä.
Sari Sarkomaa