Kirjoitan kuukausittain kirjeen ajankohtaisista asioista.
Saat kuukausikirjeen täyttämällä lomakkeen tai ottamalla minuun yhteyttä. Ohessa näet viimeisimmän kuukausikirjeeni.
Sarin eduskuntaterveiset
Arvoisa vastaanottaja,
Euroopan talousvaikeudet ja oman taloutemme tasapainottaminen värittävät vahvasti eduskuntatyötä. Vaikka ajat ovat vaikeat, on tärkeä katsoa eteenpäin ja rakentaa parempaa tulevaisuutta. Palveluiden ja kuntarakenteen uudistaminen on ollut talousasioiden lisäksi keskeisimpiä asioita työlistallani. Aivan erityisesti olen tehnyt työtä terveydenhuollon uudistamisen ja vanhuspalvelulain edistämiseksi. Myös peruskoulun tuntijakouudistusesityksen oikealle tolalle saaminen on vaatinut paljon työtä.
Metropolilinjaukset eivät olleet napakymppi
Eduskunnalle kesäkuun alussa annetun kuntatiedonannon metropolilinjaukset eivät ole napakymppi. Mielestäni metropolialueella on tehtävä ensin kuntajakoselvitys, eikä pidä sännätä suoraan hallintorakenteiden selvittelyyn ja ”himmelihommiin”. Kun kuntarakenne on selvillä, sen jälkeen voidaan selvittää, tarvitaanko ja millaista välitason ohjausta tai koordinaatiota.
Tiiviimpi ja elinvoimaisempi metropolialue ei ole vain asukkaidensa, vaan myös koko Suomen etu. Vaikka kaikki pääkaupunkiseudun ja metropolialueen kunnat eivät olleet valmiina kuntajakoselvityksiin, mielestäni alueemme ihmisillä on kuitenkin oikeus tietää kuntien yhdistymisen ja tiiviin yhteiselon vaikutukset omaan elämäänsä. Kun ihminen tarvitsee terveyspalveluja, päivähoitoa tai vanhustenhuoltoa, silloin olennaista on se, että palvelun saa, eikä se missä kuntaraja kulkee.
Terveydenhuolto on ihmistä varten
Pakko on sanoa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen osalta tiedonanto on pettymys. Hallitusohjelmakirjauksiin ei ole tullut uusia linjauksia. Nyt on peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) käärittävä hihansa. Uudistuksen on oltava sellainen, ettei se vaaranna HUS-alueella tehtyä hyvää työtä. Kiireisintä on saada terveysasemat toimimaan ja painopiste terveydenedistämiseen ja ennaltaehkäisyyn.
Kävimme toukokuun lopulla johtamani kunta- ja terveysjaoston kanssa tutustumassa Ruotsin terveydenhuoltoon. Ehdotin eduskuntapuheenvuorossani, että hallitus ottaisi valmisteluun Ruotsissa sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden järjestämisessä käytössä olevan mallin.
Ruotsissa otettiin vuonna 2009 käyttöön ns. Vård val ja Fritt val –lainsäädännöt.
Uudistuksen myötä perusterveydenhuollossa ja hoiva-alalla on saatu samalla rahalla enemmän. Palveluntuottajia kannustetaan hoitamaan potilas mahdollisimman laadukkaasti ja ehkäisevää työotetta käyttäen. Tuottavuus on kasvanut samalla kun hoitoon pääsy, hoidon laatu ja ihmisten tyytyväisyys ovat parantuneet. Myös uusia terveydenhuollon ja hoiva-alan palveluyrityksiä on syntynyt runsaasti.
Palveluntarjoajat, jotka täyttävät asetetut laatu- ja muut vaatimukset, voivat toimia järjestelmässä, mutta valinta on aina potilaan. Olennaista on myös, että palveluntuottajalle maksettava korvaus seuraa potilaan mukana. Korvausjärjestelmä ei myöskään erottele yksityistä ja julkista sektoria, vaan ne toimivat tasavertaisina palvelujen tuottajina. Mielestäni meillä ei ole varaa olla arvioimatta, miten vastaava järjestelmä toimisi meidän oloissamme.
Askel eteenpäin Lastensairaalan rahoituksessa
Lastenklinikan ja Lastenlinnan tilat ovat aikansa eläneet. Olen kannustanut peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia (sd.) perustamaan ripeästi työryhmän pohtimaan valtiovallan osallistumista Lastensairaalan rahoitukseen. Asia on edennyt, ja sosiaali- ja terveysministeriöön on toukokuussa perustettu työryhmä selvittämään lasten erikoissairaanhoitoa ja HUS:n Lastensairaalan rahoitusta.
Kesäkuussa otetaan taas yksi askel eteenpäin uuden lastensairaalan edistämisessä, kun Lastensairaalan tukiyhdistys perustetaan tiistaina 19.6. Paikalla on paljon meitä lastensairaala-asiaan sitoutuneita ihmisiä. Uuden yhdistyksen tarkoituksena on tukea hankkeen edistymistä sekä johtaa lahjoitusvaroja hankkeelle keräävän Lastensairaalan tukisäätiön perustamiseen.
Lähiruokaa edistämässä - Tervetuloa tapaamaan!
Eduskunnan lähiruokakerhon varapuheenjohtajana toivotan Sinut lämpimästi tervetulleeksi seminaariin ”Lähiruokaa julkisiin keittiöihin.”
Tilaisuus järjestetään eduskunnan pikkuparlamentin Kansalaisinfossa, ke 20.6.2012 klo 15 – 16.30, sisäänkäynti Arkadiankatu 3, Mannerheimintien puoleiselta aukiolta.
On kaikkien etu, että saamme kotimaista ruokaa ruokapöytiimme. Ihminen on mitä hän syö, mutta myös Suomi ja koko maapallomme on monin tavoin sellainen, mitä syömme. Ravinnon koko ketju muodostaa noin kolmanneksen kaikista kulutuksen ympäristövaikutuksista. Lähiruoan ja luomun käyttöä edistämällä edistämme samalla terveyttä, kotimaista työllisyyttä sekä yrittäjyyttä ja olemme ympäristöystävällisiä.
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan suomalaisen lähi- ja luomuruoan merkityksestä ja siitä, mitä voimme tehdä edistääksemme lähiruoan käyttöä. Lisätietoja seminaarista kotisivuiltani www.sarisarkomaa.fi
------------------
Eduskunta jää istuntotauolle todennäköisesti juhannuksesta. Heinäkuussa purjehdimme koko perheen voimin Itämeren aalloilla ja elokuussa olen taas työn ääressä.
Toivotan aurinkoista kesää Sinulle ja läheisillesi!
Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Helsingin kaupunginvaltuutettu
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033