Siirry sisältöön

Lapset vanhempien ja aikuisten alkoholinkäytön vankeina

Tiedote 18.9.2012

Kokoomuksen kansanedustaja ja Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa korostaa oppilashuollon merkitystä lasten ja perheiden tukemisessa tämänpäiväisessä seminaaripuheenvuorossaan eduskunnassa. ”Vanhempien ja aikuisten alkoholinkäyttö lapsen näkökulmasta” -seminaarin järjestää eduskunnan Lapsen puolesta ryhmä ja Alkon Lasten seurassa –ohjelma yhteistyöjärjestöineen. Seminaarissa pohditaan vaikuttaja- ja tutkijavoimin vanhempien alkoholinkäyttöä ja sitä, millaisia haittoja tämä aiheuttaa lapsille. Sarkomaa kirittää opiskeluhuoltolain valmistelun etenemistä ja on huolissaan lain voimavarojen turvaamisesta.

”Vaikka talouden tilanne on tiukka ja epävarma, voimme olla täysin varmoja siitä, että toimet joita teemme lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat kullanarvoisia. On vaikea keksiä parempaa täsmätoimea ennaltaehkäisevään syrjäytymistyöhön ja valtion taloustalkoisiin kuin laadukas oppilas- ja opiskelijahuolto, jolla saamme apua lapsille ja nuorille ajoissa, ennen kuin pienistä ongelmista tulee suuria. Ensisijaista on tietenkin laadukas opetus ja kouluyhteisö sekä vahvimman vastuun kantavien vanhempien tukeminen”, sanoo Sarkomaa. ”On vakava tosiasia, että moni kunta ei edelleenkään huolehdi kouluterveydenhuollosta lain ja suositusten mukaan.”

Sarkomaa pitää välttämättömänä, että pitkään odotetun, jo viime hallituskauden alussa aloitetun yhtenäisen opiskeluhuoltolain valmistelu viedään päätökseen ja eduskunta saa lain käsiteltäväkseen. Tavoitteena on yksi yhtenäinen laki, johon koottaisiin lainsäädännössä hajallaan olevat oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset. Tarkoituksena on turvata opiskeluhuoltopalveluiden yhdenvertainen saatavuus ja laatu. Tavoitteena on myös siirtää toiminnan painopistettä ennaltaehkäisevään työhön ja opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäväksi.

Sarkomaa on huolissaan opiskeluhuoltolaille suunniteltujen voimavarojen riittävyydestä. Valtiontalouden kehyksissä on laille varattu 13 miljoonaa euroa vuosina 2014-2015 sosiaali- ja terveysministeriön budjetissa, mutta opetus- ja kulttuuriministeriön budjetissa ei tähän ole lisävoimavaroja. ”Lasten kannalta yksi yhtenäinen opiskeluhuoltolaki on tärkeä. Voimavarat on löydyttävä ilman lisävelkaantumista”, vaatii Sarkomaa.

Lasten ja nuorten tasavertaiset mahdollisuudet oppilashuollon apuun ja tukeen ovat tärkeä osa sitä työtä, että kehitämme jokaista koulua ja oppilaitosta sellaiseksi, että se tukee lasten ja nuorten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.

Sarkomaa kannustaa ottamaan herkemmin puheeksi koulujen terveystarkastuksissa niin lasten ja nuorten, kuin vanhempien ja muiden lapselle läheisten aikuisten alkoholinkäytön. A-klinikkasäätiön vuonna 2011 toteutetun selvityksen mukaan 12–18 –vuotiaista suomalaisista kolmannes kertoo kokeneensa häpeää vanhempien alkoholinkäytön takia ja varsinaisesti haittoja kokeneiden osuus on yli neljännes tutkitusta ikäluokasta. Vanhempien alkoholinkäyttö rasittaa myös monien sellaisten lasten elämää, joiden vanhempia tuskin voidaan pitää päihdeongelmaisina.

Sarkomaa muistuttaa, että monessa kunnassa ei edelleenkään täytetä kouluterveydenhuollon asetusta, vaikka vuonna 2011 kuntien valtionosuuksia nostettiin 18,5 miljoonalla eurolla uuden asetuksenmukaisen kouluterveydenhuollon järjestämiseksi. Myös oikeuskansleri on huomauttanut kuntia oppilashuollon puutteista.

Lasten, nuorten ja perheiden ei pidä jäädä ongelmiensa kanssa yksin. Kouluterveydenhoitaja voi olla lapselle ainoa aikuinen, jolle voi kotihuolet kertoa. Nyt jos koskaan lapset tarvitsevat aikuisten aikaa.

Sarkomaa toteaa, että A-klinikkasäätiön kyselytutkimusten tulokset on otettava tosissaan. Nuorilta tiedusteltiin, millaista apua ja tukea nuorille olisi oltava tarjolla. ”Nuoret toivovat helposti lähestyttäviä aikuiskontakteja luonnollisissa ympäristöissä kuten kouluissa. Tällaisen järjestämiseen olisi meidän aikuisten kyettävä”, sanoo Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033