STM on tänään julkaissut (Kuntainfo 7/2013: Päivähoitoikäisten lasten hampaiden harjaus ja ksylitolin käyttö) suosituksen päivähoitoikäisten hampaiden harjaamisesta ja ksylitolin käytöstä päiväkodeissa. Ksylitolia siis suositellaan! Asia lähti liikkeelle Helsingin kaupunkilaisjärjen ja terveydenhuollon asiantuntijoiden näkemyksen vastaisesta päätöksestä kieltää ksylitoli päiväkodeissaan.
Asiaa ihmetellessä tein sosiaali- ja terveysministeriölle kirjallisen kysymyksen ( KK 1049/2012) ja kannustin tekemään asiasta valtakunnalliset ohjeet. Ministeri lupasi valmisteluttaa ohjeet. Nyt ne on saatu. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Helsinki palauttaa pikavauhtia ksylitolit päiväkoteihin. Ja tiedottaa asiasta vanhempia ihan lähipäivinä.
Ksylitolipastillit on vuoden alusta kielletty Helsingin päiväkodeissa muilta kuin esikouluikäisiltä. Aiemmin vanhemmilla oli mahdollisuus ostaa pastillit, jotka päiväkodin henkilökunta jakoi lapsille. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan jatkossa kaupunki maksaa pastillit.
Helsingin taipumus luoda erilaisia kieltoja pitäisi kitkeä. Päiväkotien toiminnasta pitää puhua enemmän vanhempien ja perheiden kanssa. Ei ole tätä päivää, että viranomaiset kieltävät lasten arjesta asioita, joita vanhemmat pitävät tärkeinä. Kannustan Helsinkiä kehittämään palveluita yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Tavallisista asioista, kuten ksylitolin käytöstä, ei pitäisi tehdä vaikeampaa kuin ne ovat. Kyllä asia pitäisi hoitua kaupunkilaisjärjellä ilman viranomaisohjeitakin.
Kummallinen kielto on aiheuttanut paljon keskustelua eikä syyttä. Espoossa ja Vantaalla ksylitolipastilliasia toimii päiväkodeissa mainiosti. Helsinginkin terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat lapsille ksylitolin käyttöä aterioiden jälkeen. Pääkaupungin ksylitolikielto onkin syytä laittaa roskakoriin lopullisesti.
Tarvitsemme kannustusta perheille huolehtia lasten hampaista. Suomalaislasten suun terveys on heikentynyt. Lastemme hampaiden kunto on huonompi kuin muissa Pohjoismaissa. Iso ongelma on lasten hampaiden reikiintyminen. Syynä ovat erityisesti harjauksen laiminlyönti ja napostelu. Kieltojen sijaan tarvitsemme lisätoimia ja uusia keinoja, jotta heikkenevä suun terveys saadaan kuriin.
Sosiaali- ja terveysministeriön tänään julkaistussa kuntakirjeessä suositellaan päivähoitoikäisten lasten hampaiden säännöllistä päivittäistä harjaamista fluorihammastahnaa käyttäen. Huomiota kiinnitetään myös terveellisten elintapojen omaksumiseen päivähoidossa ja suositellaan makeisvapaata päivähoitoympäristöä sekä ksylitoliannoksen (1-2 pastillia / purukumityynyä) antamista päivähoidossa ruokailun jälkeen asiakkaalle maksutta.
Helsinki aikoo jatkossa maksaa ksylitolit. Näin ainakin tänään on uutisoitu. Toivon, ettei ministeriön maksuttomuussuositus johda siihen, että kunnat eivät löydä asiaan rahaa ja sitten ksylitolia ei voi päiväkodeissa jakaa. Päiväkodeissa on täysin mahdollista hoitaa ohjeistettuna ja monissa ihan ilman niitäkin ksylitolin hankinta niin, että vanhemmat asian hoitavat ja maksavat. Monia hyviä toimivia malleja löytyy maamme päiväkodeista. Kouluissakin hoidetaan luokkaretkiasiat ihan sujuvasti. Varmuudeksi siitä on Opetushallituksen ohje. Asioista ei pidä tehdä vaikeampia kuin ne ovat.
Sari Sarkomaa
Kansanedustaja (kok)
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja