”En usko silmiäni” oli ensimmäinen ajatus, kun luin uutisen perussuomalaisten eläke-ehdotuksesta. Vaikka ehdotus ei ollut aprillipila, oli se kuravettä yhdenvertaisuuden periaatteelle. Ja takuuvarmasti uusi avaus suomalaisessa eläkepolitiikassa.
Perussuomalaisten lakialoitteessa ehdotetaan, että äidit pääsisivät varhennetulle eläkkeelle, jos he ovat synnyttäneet avioliitossa ja ainakin toinen puolisoista on suomalainen. Eläkkeelle pääsisi jopa seitsemän vuotta ennen virallista eläkeikää riippuen lapsimäärästä. On päivän selvää, että lakialoitteessa on useampia aivan perustavaa laatua olevia ongelmia, jotka täystyrmäävät aloitteen alkuunsa.
Politiikan suuri linja on ollut monin tavoin päin vastainen kuin perussuomalaisten lakialoitteessa esittämä. Naisten työmarkkina-asemaa on pyritty nykyisen hallituksen toimesta parantamaan esimerkiksi joustavalla hoitorahalla, joka mahdollistaa paremmin työnteon ja perheen yhdistämisen lasten ollessa pieniä. Isävapaan pidentämisellä tavoitellaan isien aktiivisempaa osallistumista perhevapaiden käyttöön. Vanhemmuus on haluttu nähdä yhtälailla isien kuin äitien asiana. Ja vahvana ajatuksena on ollut, että suomalaisessa työelämässä tarvitaan kaikki voimavarat, naiset ja miehet. Ehdotus myös lyö korville hallituksen tavoitetta työurien pidentämisestä.
Eläkeuudistuksissa on haluttu edistää molempien sukupuolien tasavertaisuutta. Vuoden 2005 eläkeuudistuksen jälkeen on äitiys ja vanhempainvapaalta kertynyt eläkettä ja tämä on osaltaan pehmentänyt äitiyden pienentävää vaikutusta eläkkeeseen.
Äitien varhennettu eläke olisi varsinainen naisten köyhyysloukku. Jo nykyisellään naisten palkka ja siten myös eläke on keskimäärin matalampi kuin miesten. Naisten miehiä matalampi eläke on kiperä ratkaisua vaativa kysymys ja kasvava haaste eliniän pidentyessä.
Kansanedustaja Pentti Kettusen (ps) lakialoitteen allekirjoitti yhteensä 16 perussuomalaisten kansanedustajaa. Allekirjoittajien joukossa oli myös ryhmänjohtaja Jari Lindström. Osa allekirjoittajista on myöhemmin käydyn keskustelun seurauksena vetänyt tukensa aloitteelta.
Lakialoitteesta käyty keskustelu herätti ennen kaikkea kysymyksen siitä, että mikä on perussuomalaisten linja. Kovalla vauhdilla hallitusvastuuseen valmistautuvien puheenjohtaja Timo Soinin joukkojen on tärkeä näyttää korttinsa. Eduskuntakeskustelussa perussuomalaisten vaihtoehdot ovat olleet toiseen suureen oppositiopuolue Keskustaan verrattuna enemmän nokkelaa sanailua ja hallituksen linjan moittimista, kuin varsinaisia konkreettisia poliittisia vaihtoehtoja. Aloite äitien varhaiseläkkeestä oli totisesti askel selkeiden vaihtoehtojen esittämisen tiellä.
Sari Sarkomaa (kok)
kansanedustaja