Siirry sisältöön

Pussi päässä sote -päätöksiä?

Vajavaisin tiedoin tehdyistä sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksistä on tehtävä loppu. Sote- palvelutuotannon kustannukset on saatava läpinäkyväksi ja julkisten laaturekistereiden luominen otetettava osaksi sote- uudistusta. Nykyisin sote- päätöksiä tehdään jopa "pussi päässä”. Enää Suomella ei ole tähän varaa – puhumattakaan terveyskeskusjonoissa apua viikkokausia odottavilla ihmisillä.

Oli välttämätöntä, että sote- uudistuksessa saatiin askel eteenpäin, vaikka uudistus ei ole vielä lähelläkään maalia. Työtä on vielä paljon edessä ja hyvin monta asiaa auki. Sote- lain valmistelun tarvitaan ripeä ja laadukas loppukiri, jotta tämä eduskunta ehtii lain kunnolla käsittelemään. Huonoon ei kuitenkaan ole varaa.
Ydinkysymys on se, mikä sote-laissa on tekijä, joka kirittää valitsemaan tehokkaimmat tavat tuottaa laadukkaita palveluja. Päivänselvää on, että vaikuttavia lisäkannusteita tarvitaan.

Valtiovarainvaliokunnassa olemme esittäneet keinoja suunnata uudistusta terveyspalveluiden vaikuttavuutta edistävään suuntaan. Aloitteestani eduskunta hyväksyi viime vuonna lausuman kuntatalouden seurannan kehittämisestä niin, että sote- palveluiden kustannuksista on julkisesti saatavilla läpinäkyvät, ajantasaiset ja vertailukelpoiset tiedot. Eduskunta hyväksyi myös aloitteestani tehdyn lausumasta, jossa edellytettiin hallituksen ryhtyvän toimenpiteisiin terveyspalveluiden laatua kuvaavien julkisten rekistereiden laatimiseksi. Seuranta- ja laaturekisterien kehittäminen on sote-johtamisen ja hyvien käytäntöjen levittämisen kannalta aivan välttämätön. Harmillista kyllä, valmistelutyö ei vielä ole edennyt siinä vauhdissa, mitä asian tärkeys edellyttäisi.

 

Läpinäkyvät palvelun saatavuutta, laatua ja kustannuksia koskevat tiedot ovat välttämättömiä uudistuksen onnistumiseksi. Tiedoista hyötyvät kaikki – niin valintoja tekevät ihmiset, sote-alan ammattilaiset, päätöksentekijät, virkamiehet, sote-johtajat kuin veronmaksajat.

Muissa Pohjoismaissa ollaan laaturekisteriasiassa paljon pidemmällä. Järjestelmä kannustaa palveluiden jatkuvaan kehittämiseen ja mahdollistaa tietojen käyttämisen myös alan tutkimuksessa. Läpinäkyvät tiedot ovat myös edellytys raha seuraa ihmistä – mallin käyttöönotolle.

Olen aktiivisesti ajanut valinnanvapauden kasvattamista tuotuani johtamani valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston Ruotsin matkalta vuonna 2012 tuliaisena raha seuraa potilasta - mallin. Olen toistuvasti esittänyt, että Suomeen luotaisiin ihmisten valinnanvapautta lisäävä peruspalvelut paremmaksi - malli.
Sote-uudistusta onkin nyt viisasta jatkaa niin, että rahoitusuudistuksella voidaan valjastaa ihmisten valinnanvapaus muutosvoimaksi. Palvelusetelin käyttöönotto nykyistä vahvemmin on tässä hyvä askel eteenpäin.
Raha seuraa ihmistä -mallista on säädettävä uudella valinnanvapauslainsäädännöllä. Valinnanvapautta on laajennettava terveydenhuollossa mutta myös muissa palveluissa, kuten esimerkiksi vanhustenhuollossa, vammaispalveluissa ja kuntoutuksessa. Valinnanvapaus on toteutettava niin, että siirrymme aitoon monituottajamalliin, jossa palveluita tuottavat kunnat, yritykset ja kolmas sektori pelaavat samoilla pelisäännöillä. Toimintaympäristön on oltava sellainen, että suomalaiset mikro- ja pk-yritykset voivat osallistua tasavertaisesti hyvinvointipalveluiden tuottamiseen.
Sote- lakia ei pidä tuoda eduskuntaan ennen kuin kunnollinen vaikutustenarviointi on tehty ja on todettu, että esitys täyttää asetetut vaateet. Eduskunta on lausumassaan edellyttänyt, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen taloudelliset vaikutukset arvioidaan analyyttisesti kaikkien toimenpiteiden osalta ja että uudistus luo edellytyksiä kestävyysvajeen supistamiselle. Tämän lisäksi lakiesityksen on luotava mahdollisuudet saavuttaa sote- uudistukselle asetetut tavoitteet yhdenvertaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista, peruspalvelujen vahvistamisesta sekä kustannustehokkaiden ja vaikuttavien palvelurakenteiden toteutumisesta.
Sari Sarkomaa (kok)
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja
www.sarisarkomaa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.