Siirry sisältöön

Vihreästä veronkiristyksestä ei ole lääkkeeksi koulutusleikkauksiin

On rehellistä sanoa, että koulutussektorin leikkaukset ovat kova pala nieltäväksi. Olen kirittänyt opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle rakenteellisia uudistuksia, jotta leikkaukset osuisivat mahdollisimman vähän opetuksen ja tutkimuksen laatuun. Eduskunnan on vielä tarkkaan arvioitava OKM:n osuus ensi vuoden valtion talousarviosta.

Vihreät ovat vaihtoehtonaan koulutukseen kohdistuville leikkauksille esittäneet ympäristölle haitallisten tukien karsimista. Tämä on kuitenkin lähinnä retorinen sumutus, sillä vaihtoehdossa on naamioitu veronkorotuksia ympäristölle haitallisten tukien vähentämiseksi. Vihreiden vaihtoehto on kova veronkiristys, joka kolahtaisi kipeästi suomalaiseen työhön ja työpaikkoihin.

Kokonaisveroasteen kiristys vauhdittaisi leikkauksien noidankehää ja lisäisi todennäköisesti tulevaisuudessa leikkaustarvetta. Ehdotuksesta kärsisivät eniten pienituloiset, sillä tuotannon ja kuljetuksen kustannusten nostaminen aiheuttaa paineita palveluiden ja tuotteiden hintojen nousuun. Tämä olisi suoraan pois kuluttajien rahapussista.

Taloudellinen tilanne Suomessa on vaikea, eikä helppoja ratkaisuja ole. Tekemättä ei voi kuitenkaan jättää. Hallituksen ja eduskunnan on tarkkaan seurattava koulutussäästöjen vaikutuksia ja pohdittava väsymättä tapoja koulutuksen ja tutkimuksen laadun kehittämiseksi.

Vahva viesti on myös esitettävä opetusministeriöön, että laadusta palkittaisiin. Tervetullutta oli, että Helsingin yliopistoon ja Itä- Suomen yliopistoon epäreilusti kolahtavat apteekkimaksun kompensaation poisto siirtyi vuodella. Nyt on etsittävä keinoja, joilla näin suurelta huippuyliopistoomme kohdistuvalta leikkaukselta vältyttäisiin.

Pureksittavaa riittää vielä varhaiskasvatusta koskevissa esityksissä. Vaikka maailma muuttuu, yksi asia pysyy – lapset tarvitsevat aikuisten aikaa kasvaakseen turvallisesti aikuisuuteen.

 

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen