tiedote 1.11.2015
julkaisuvapaa heti
Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantatyöryhmän jäsen Sari Sarkomaa muistuttaa sote- uudistuksen valmistelujen keskellä hallituskumppaneita, että uudistuksen onnistumisen keskeinen mittari on se, miten perusterveydenhuoltoa onnistutaan vahvistamaan.
"Uudistuksessa on otettava käyttöön vaikuttavia uusia keinoja, joilla ripeästi mahdollistetaan tasa-arvoinen pääsy perusterveydenhuollon piiriin", alleviivaa Sarkomaa ja toistaa ehdotuksensa säätää Suomeen valinnanvapauslaki. Sarkomaa ehdotti valinnanvapausmallia ensimmäisen kerran kesällä (HS 16.6.2012) yhdessä kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen kanssa.
Sarkomaa muistuttaa, että saman - raha seuraa ihmisen valintoja - perusidean sisältää myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2013 esittämä jonotta hoitoon - malli. THL on esittänyt valinnanvapauslainsäädäntöä juuri eriarvoistavan perusterveydenhuollon vahvistamiseen ja kaikkien voimavarojen käyttöönottamiseksi. Maamme terveyden ja hyvinvoinnin kehittämisviraston perin kummallisen vähälle huomiolle jäänyt aloite ja sen jalostaminen on viisasta nostaa osaksi sote-valmistelua.
"Valinnanvapausmalli on maan parhaiden asiantuntijoiden kehittämä eikä sitä haastavaa samaan vaikuttavuuteen johtavaa vaihtoehtoista mallia ole miltään taholta esitetty. Olisikin perin kummallista, jos malli jäisi sote-valmistelussa syrjään.”
Tutkimukset osoittavat, että keskeinen syy terveyseroihin on eriarvoinen perusterveydenhuoltomme ja se, että terveyskeskuksien jonoissa pidetään lapsiperheet, työttömät ja eläkeläiset. Jonoista pääsee pois käyttämällä yksityistä terveydenhuoltoa tai ostamalla yksityinen terveysvakuutus. ”Tämä on täysin päinvastaista, mikä on tasavertaisuuteen tähtäävän terveyspolitiikkamme tarkoitus", Sarkomaa toteaa.
Valinnanvapauslain säätäminen tarkoittaa sitä, että julkinen valta määrittelee puitteet kuten korvauksen palvelun tuottamisesta, korvattavien palveluiden valikon, palvelun käyttäjän asiakasmaksut ja laatukriteerit, joita noudattavat – julkiset, yksityiset sekä kolmannen sektorin toimijat – voivat toimia palveluntuottajana. Ihmiset saavat valita julkisen vallan asettamissa puitteissa itselleen sopivan palvelun ja raha seuraa ihmisen valinnan mukana.
"Kun ihmiselle palvelun hinta sama riippumatta kuka palvelun tuottaa, muodostuisi kilpailutekijäksi hinnan sijaan hoidon laatu ja hoitoon pääsy. Ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa uudistumista ja parempia ihmisiä lähellä olevia palveluja”, Sarkomaa alleviivaa.
"Myös potilasliikkuvuusdirektiivi kirittää Suomea nopeaan valinnanvapauden vauhdittamiseen ja löytämään mallin, jossa ei kohdella eriarvoisesti eri potilasryhmiä eikä palvelujen tuottajia", päättää kokoomusedustaja.
lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033