Siirry sisältöön

Sarkomaa: Valinnanvapauslaki askel kohti länttä ja terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista

tiedote 18.11.15
julkaisuvapaa heti

 
Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Sari Sarkomaa alleviivaa, että valinnanvapauden laajentaminen on mittava mahdollisuus ja avain tasavertaisiin sote-palveluihin sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen.

”Meidän on tehtävä loppu sille, että merkittävä osa väestöstä - kuten työttömät, lapsiperheet ja eläkeläiset - jonottavat terveysasemille ja moniin sosiaalipalveluihin kuin entisessä Neuvostoliitossa kauppaan. Parempiosaiset voivat käyttää työterveyshuoltoa ja tietenkin jonoista pääsee ostamalla yksityispalveluja tai vakuutus. Tämä on irvikuva tasa-arvoisesta politiikasta”, kansanedustaja totesi eduskunnan sote-keskustelussa pääministerin ilmoituksen yhteydessä.

Sarkomaa muistuttaa, että juuri eriarvoiset mahdollisuudet päästä oikea-aikaisesti peruspalveluihin ja pitkät jonot ovat merkittävä syy hyvinvointi- ja terveyseroihin. Siksi valinnanvapauden laajentaminen on keinona täsmätoimi edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa.

Valinnanvapaus on kansanedustajan mukaan mahdollisuus asettaa ihmiset etusijalle ja irrottautua järjestelmäkeskeisyydestä. Se on myös askel kohti muita länsimaita.

”Valinnanvapauslainsäädännöllä on vahvistettava julkisin varoin rahoitettujen peruspalveluiden saatavuutta, laatua ja monipuolisuutta ottamalla mukaan kaikki voimavarat - julkinen, yritykset ja järjestöt, tietenkin valtiovallan asettamien tiukin kriteerein. Kun sote-peruspalvelut on kaikille saatavilla, palvelee valinnanvapaus ihan jokaista. Halutessaan ihminen voi mennä lähimpään palvelupisteeseen pohtimatta valintoja.”

Valinnanvapaus on ketterä tapa kehittää ihmisen näköisiä lähipalveluja. Valinnanvapauslainsäädäntö on myös mahdollisuus korvata raskas kilpailutusmenettely, kun valtiovallan asettamat kriteerit täyttävä toimija voi listautua palvelun tuottajaksi. ”Tämä on tervetullutta mikroyrittäjille, ammatinharjoittajille ja järjestöille. Valinnanvapaus on mittava mahdollisuus esimerkiksi vanhusten ja vammaisten palveluiden kehittämisessä. Näin kilpaillaan hinnan sijaan laadulla ja lopullisen valinnan tekee ihminen eikä järjestelmä”, edustaja korostaa.

”Tutkimusten mukaan jopa 90 % väestöstä haluaa valita palveluntuottajansa itse. Suomalaiset ovat valmiita ottamaan hyvinvointipoliittisen askeleen kohti länttä valinnanvapauden laajentamisen myötä, samoin nyt myös koko hallitus. Enää on epäselvää, mikä on opposition kanta”, Sarkomaa päättää.

 

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033