Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 4/2016

Hyvä vastaanottaja,

kevään politiikkaa värittää lähestyvät puoluekokoukset ja erityisesti kokoomuksen vauhtia saanut puheenjohtajakilpailu. Puheenjohtajamme Alex on saanut jo kaksi todella hyvää haastajaa, kansanedustaja Elina Lepomäen ja ministeri Petteri Orpon. Kokoomuksen ja Suomen kannalta on tärkeä tehdä reilu kampanja. Puheenjohtajan paikasta tullaan käymään varmasti tiukka kilpailu, joka antaa valitulle puheenjohtajalle hyvän mandaatin lähteä viemään puoluetta yhtenäisenä kohti kunnallisvaaleja.

Olen tehnyt hyvää yhteistyötä Alexin kanssa ja tämä työ jatkuu. Puheenjohtajan valitsee puoluekokous. Kokoomuksen kansanedustajien ja puheenjohtajaehdokkaiden on nyt tehtävä työtään joukkueena niin, ettei puheenjohtajakamppailu vaikeuta kevään tärkeitä päätöksiä. Tähän olen itse vahvasti sitoutunut.

Kaikki nyt ehdolle asettuneet puheenjohtajaehdokkaat ovat osaavia ja yhteistyökykyisiä. Petterin kanssa olen tehnyt yhteistyötä jo opiskelijapolitiikan ajoilta asti. Tiedän ja tunnen, että Petteri on ihmisiä yhteen kokoava, pragmaattinen ratkaisija. Erityisesti arvostan sitä, että hän on sivistys- ja ympäristöarvoja vahvasti vaaliva kokenut poliitikko, jollaiselle on nyt tarvetta niin kokoomuksessa kuin Suomessakin.

Eduskuntatyössä on Suomen kannalta tärkeät hetket. Taloudessa on orastavaa merkkiä myönteisestä käänteestä ja työttömyyden kasvu on katkeamassa. Hallituksen on keskityttävä toimiin, joilla Suomeen saadaan työtä ja vienti vetämään.

Valtiovarainvaliokunnassa käsittelemme valtion talouden suunnitelmaa vuosille 2016–2019. Myönteistä on se, että hallitus onnistui päättämään talouden tasapainottamisen edellyttämistä lisäleikkauksista ja vielä ilman, että koulutukseen tulee lisää leikkauksia tai kokonaisveroastetta kiristettäisiin. Meidän sivistyskansanedustajien työ tuotti tulosta ja saimme läpi esityksen reilun 100 miljoonan euron lisäsatsauksesta koulutukseen. Pettymys oli se, että Helsingin yliopiston ylisuuria leikkauksia ei saatu korjattua, ei vaikka valtiovarainvaliokunnan mietinnössä siihen olimme vahvasti huomiota kiinnittäneet.

Pääkaupunkiseutu on koko Suomen kasvun veturi, siksi oli koko maan etu, että onnistuimme sopimaan määrärahoista Raide-jokerille. Myös pitkäaikainen tavoitteeni toteutui, kun saimme voimavaroja syöpä- ja genomikeskukselle. Tämä vauhdittaa vahvasti terveysalan kasvustrategiaa ja tuo työtä ja vahvistaa tutkimusta, mutta myös parempaa terveydenhuoltoa suomalaisille.

Mikä olennaisinta, kehysriihen yhteydessä hallitus linjasi tukun täsmätoimia työn ja yrittämisen puolesta. Erityisen tärkeää on työttömyysetuuksien muuttaminen passiivisesta tuesta aktivointirahan suuntaan. Asetelman pitää olla se, että työ kannattaa aina.

Kesän korvilla päästään arvioimaan, millaisia vaikutuksia kilpailukykysopimuksella on ja mitä tarvitsee tehdä sen päälle, jotta työllisyystavoite toteutuu. Syksyn budjettiriiheltä Kokoomuksen eduskuntaryhmä edellyttää lisää avauksia erityisesti työn ja yrittäjyyden edistämiseksi. Suomalaisen työn puolustaminen ja uusien työpaikkojen luominen ovat hallituskauden tehtävälistan kärjessä. Ilman työtä ja yrittäjyyttä ei ole hyvinvointia.

Sote-uudistus ja valinnanvapaus etenevät, ja sote-järjestämislaki lähtee lausunnolle vielä ennen kesää. Uudistuksesta vastaava parlamentaarinen seurantaryhmä työskentelee aktiivisesti, ja samoin johtamani kokoomuksen oma sote-sisältötyöryhmä. Maakuntaveroa ei tule ja metropolialueen kunnille onnistuimme varaamaan mahdollisuuden erillisratkaisuun. Kiritänkin Metropolialueen kuntapäättäjiä urakoimaan asian kanssa. Nyt on pääkaupunkiseudun kuntien vuoro rakentaa yhteinen sote-näkemys.

Norppa-asetus erityistarkkailussa

Hallitus päätti uudesta asetuksesta uhanalaisen saimaannorpan suojelemiseksi. Tein työtä sen eteen, että verkkokalastuskielto olisi ulotettu heinäkuulle. Ikävä kyllä tässä eivät muut hallituspuolueet tukeneet, mutta ehdotuksestani hallitus sopi asetuksen tarkasta saimaannorpan kannan kehittymisen sekä pyydyskuolemien seurannasta. Oli ilouutinen, että tänä talvena kuutteja on syntynyt enemmän kuin koko 35-vuotisen laskentahistorian aikana. Uutinen varmasti kannustaa kaikkia norpan suojelussa olevia tahoja jatkamaan suojelutyötä.

Varhaiskasvatuslaki tarvitsee korjausliikkeen

Kun eduskunta hyväksyi viime eduskuntakaudella varhaiskasvatuslain, totesimme siinä olevan valuvian. Lausuimme, että määritelmät missä ja millä ehdoilla varhaiskasvatus toteutuu, jäävät siinä vajaiksi. Varhaiskasvatus ei ole yksi yhteen sitä, mitä ennen kutsuttiin päivähoidoksi. Eduskunta edellytti, että lain korjaamiseksi ministeri Kiurun johdolla valmisteltu sekamelskaksi jäänyt varhaiskasvatuslaki on nykyisen opetusministerin ja eduskunnan voimin korjattava. Se on viisas toimi lasten ja suomalaisten hyvinvoinnin parhaaksi. Työhön on ryhdyttävä ripeästi, jotta korjausliike eli lakiesitys ehditään huolella käsitellä tällä eduskuntakaudella. Varhaiskasvatuslakiin on lisäksi kirjattava pykälätasolle kiusaamisen ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen. Teinkin tästä kirjallisen kysymyksen helmikuussa.

vaka-ilta

Eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestämäni varhaiskasvatustilaisuus keräsi upean joukon pohtimaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. Varhaiskasvatus on viisas investointi!

Äitien syöksykierre pois työelämästä estettävä

Erityistä huolta kannan eduskunnassa käsittelyssä olevasta varhaiskasvatuksen maksulaista, ja sen seurauksista naisten työssäkäyntiin. Siinä esitetään, että varhaiskasvatuksen maksut nousevat enimmäismaksuluokassa jopa 22 prosenttia. Samaan aikaan kotihoidon tuki on jäänyt koskemattomaksi. Olen huolissaan äideistä, joiden palkka menisi suurelta osin päivähoitomaksuihin. Varhaiskasvatuksen maksukorotus on eduskunnan käsittelyssä eikä eduskunta ole vielä hyväksynyt maksukorotuspäätöstä. Pohdin parhaillamme miten saisimme esityksen vähintäänkin kohtuullistettua.

Pienten lasten äitien muita Pohjoismaita alhaisempaan työllisyysaste on asia, johon Suomella ei ole varaa. Suomi nousee taloustaantumasta vain ottamalla käyttöön kaikki voimavarat. Leikkauspäätöksillä ei saa kampata työllisyystavoitetta eikä vauhdittaa jo nyt havaittavaa äitien syksykierrettä pois työelämästä. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet ja vanhemmuudessa isät sekä äidit.

Toukokuun alussa hyväksyttiin uusi hallituksen tasa-arvo-ohjelma. Siinä linjataan naisten tasa-arvoisesta kohtelusta ja työllistymistä edistetään tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella. Tämä on työvoitto, sillä olen ollut ajamassa asiaa jo pitkään. Hallituksen on viivytyksettä tuotava esitys keskusteluun ja arvioitavaksi.

Omaishoitoon lisäsatsaus

Olen erittäin tyytyväinen, että onnistuimme saamaan hallitusneuvotteluissa yhdessä eduskunnan varapuhemies Paula Risikon kanssa hallitusohjelmaan kirjauksen panostaa 75 miljoonaa euroa omais- ja perhehoitajien vapaiden lisäämiseen sekä perhehoidon kehittämiseen 20 miljoonaa euroa. Kokoomukselle oli tärkeää, että omaishoidon kehittämisessä otetaan selkeitä askelia eteenpäin. Omaishoitajien asemaa parantava lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella ja työstämme sitä saatujen lausuntojen pohjalta niin, että laki saadaan eduskuntaan ennen kesää. Tämä on ilouutinen monelle.

Kokoomuksen Naisten Helsingin piiri järjestää ajankohtaisen omaishoitokeskustelu-tilaisuuden. Tilaisuus pidetään Eurooppasalissa, Malminkatu 16, maanantaina 16.5. klo 17–18.30. Asiaa on luvassa omaishoidosta kansainväliseltä, kansalliselta ja kaupungin tasolta. Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan, kuuntelemaan ja kysymään tämän päivän omaishoitajuudesta. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Aurinkoisin terveisin
Sari Sarkomaa