Helsingin tuore ruokakulttuuriohjelma
on tervetullut ja raikas tuulahdus. Suunnitelma on kunnianhimoinen
taloudellisesti vaikeissa oloissa, mutta se on juuri sitä, mitä Helsinki
tarvitsee vastatakseen maailman sekä ympäristön muutokseen ja ollakseen
houkutteleva paikka tehdä työtä, yrittää, asua ja elää.
Helsinki on koko maan talouden kasvun veturi, mutta se ei riitä.
Helsingin on oltava myös ilmastonmuutoksen ja ekologisemman elämäntavan
edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Suunnitelmalle onkin nyt annettava
täysi tuki. Moni meistä helsinkiläisistä haluaa valita ympäristön
kannalta nykyistä kestävämmän tavan elää ja on tärkeää, että
kotikaupunkimme on tässä täysillä mukana.
Ohjelman keskeisiä esityksiä on edistää luomu- ja lähiruuan käyttöä
omissa ruokapalveluissamme. Tavoite on, että luomun osuus olisi 50%
päiväkotien aterioissa vuoteen 2015 mennessä. Luomun käyttöä
lisättäisiin asteittain muissa Helsingin oppilaitoksissa. Uskon, että
helsinkiläiset lapsiperheet ottavat tämän uutisen riemulla vastaan.
On kaikkien etu, että saamme lähi- ja luomuruokaa ruokapöytiimme.
Ihminen on mitä hän syö, mutta myös Suomi ja koko maapallomme on monin
tavoin sellainen, mitä syömme. Ravinnon koko ketju muodostaa noin
kolmanneksen kaikista kulutuksen ympäristövaikutuksista. Lähiruuan ja
luomun käyttöä edistämällä edistämme samalla terveyttä, kotimaista
työllisyyttä sekä yrittäjyyttä ja olemme ympäristöystävällisiä.
Ruokakulttuuriohjelman tavoite edistää suomalaista ruokakulttuuria,
hyvää kotimaista ruokaa ja vähentää kasvihuonepäästöjä. Upeaa ohjelmassa
on se, että vihdoin on herätty useiden helsinkiläisten huoleen kaupungin
hallien ja torien näivettymisestä. Tarkoitus on myös kaavoittaa lisää
siirtolapuutarhoja ja viljelypalstoja, ja näin edistää helsinkiläisten
mahdollisuutta itse kasvattaa ruokaa lähellä. Suunnitelma lisää myös
monin tavoin kotikaupunkimme vehreyttä ja viihtyisyyttä.
Lisäksi tavoite on, että ruuan ja designin ympärille syntyy
ruokaidentiteettiä ja ruokaturismia tukevia tapahtumia ja muuta
innovointia. Ruokakulttuurin edistäminen otetaan osaksi World Design
Capital Helsinki 2012 -hanketta. Ruokakulttuuritapahtumille on varmasti
tilausta helsinkiläisten keskuudessa. Uskon että hanke edistää
kaupunkimme yrittäjyyttä ja elävää kaupunkikulttuuria.
Pitkäaikaisena Helsingin kaupunginvaltuutettuna tiedän, että me olemme
valtuustossa monin eri tavoin nostaneet asian esille useita kertoja ja
tehneet erilaisia ponsia lähi- ja luomuruuan käytön lisäämiseksi. Yksi
syy siihen, miksi asiaa ei olla saatu eteenpäin on ollut se, että luomua
ja lähiruokaa ei ole saatuvilla niin paljon, kuin mitä Helsingin
kaupungin kokoinen yksikkö tarvitsee. Nyt ohjelmassa aivan oikein
uskotaan markkinatalouteen - siihen, että jos on kysyntää, niin myös
tarjontaa ilmaantuu. Jos joku, niin Helsinki Suomen suurimpana
joukkoruokailun järjestäjänä pystyy varmasti vaikuttamaan ruuan
tuotantotapoihin ja ruokaketjuihin. Tietenkin me kaikki voimme tehdä
valintoja omalta kohdaltamme. Maailma ei muutu, jos emme siihen itse
usko.
Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja
Kaupunginvaltuutettu
www.sarisarkomaa.fi