Kymmenet tuhannet lapset kohtaavat vuosittain Suomessa vanhempiensa parisuhteen päättymisen ja erilleen muuton. Se on yhteiskunnassamme iso asia, joka vaatii meiltä eri tahoilla toimivilta aikuisilta enemmän huomiota. Olin Suomen Erofoorumissa keskustelemassa ja vauhdittamassa lapsiperheiden eropalveluiden kehittämistä. Lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun Keskusliitto ja Väestöliitto haluavat nostaa lapsen aseman ja riskit erossa kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, ja ovat tehneet aloitteen eropalveluiden kehittämiseksi.
Tällä hetkellä eropalvelut ovat enemmänkin korjaavia. Lasten ja perheiden kannalta olisi ensisijaista ja tietenkin tuloksellisempaa ja taloudellisestikin kannattavampaa keskittyä varhaiseen tukemiseen ja huoltoriitojen ennaltaehkäisyyn. Eropalveluiden kehittämisohjelmalle on huutava tarve.
On selvää, että vanhemmuus ei pääty, vaikka parisuhde päättyisi. Suomessa tarvitaan enemmän tukea parisuhteen kestävyyden, mutta myös erotilanteen tukemiseksi. Kuten eropalveluiden kehittämisen, myös vanhempien tavoitteena on oltava aina lapsen edun parempi toteutuminen. Ja tietenkin myös lapselle erosta aiheutuvien haittojen minimoiminen sekä pitkien riitakierteiden ehkäiseminen ja katkaiseminen. Eroamisen tavalla on suurempi vaikutus kuin itse erolla siihen, miten lapsi eron kokee ja miten se häneen vaikuttaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että eropalveluita on riittävästi niin vanhemmille kuin lapsille.
Kaikilla eroavilla vanhemmilla tulee olla mahdollisuus saada tukea ja neuvontaa, siten että he voivat jatkaa vanhempina ja toimia lapsen parhaaksi. Tukea tarvittaisiin ensisijaisesti lapsen hyvinvoinnin ja hänelle tärkeiden ihmissuhteiden jatkuvuuden turvaamiseen. Vaikeiden huoltoriitakierteiden katkaisuun ei ole riittävästi keinoja. Ehkäisevän palvelun, tehostetun sosiaalityön ja sovittelun ohella tarvitaan myös uusia oikeudellisia keinoja katkaista huoltoriitakierteitä.
Nykyisellään erotilanteen palveluiden kokonaisuus on liian hajanainen ja alueellisesti epätasainen. Pienissä kunnissa ei välttämättä ole riittävästi resursseja ja osaamista järjestää eropalveluja. Isojen kuntien ongelmana on, ettei tieto palveluista välttämättä kulje niitä tarvitsevalle.
Lastensuojelun Keskusliiton Neuvokeskus-projektin päämääränä on lapsen aseman turvaaminen ja menetysten minimoiminen vanhempien erossa. Pääkaupunkiseudun Neuvokeskuksesta eroperheen vanhemmat, lapset, nuoret ja perheen läheiset sekä uusperheelliset löytävät tukea ja tietoa keskitetysti yhdestä paikasta. Neuvokeskus on erinomainen esimerkki palvelusta, joka pitäisi olla jokaisen perheen ulottuvilla. Tämänlaisia sopivia ja matalan kynnyksen palveluja on löydyttävä avun tarpeessa olevalle oikeaan aikaan.
Moni asia on muuttunut maailmassa, mutta se mikä ei muutu, on, että lapset tarvitsevat aikuisten aikaa kasvaakseen turvallisesti aikuisuuteen. Lasten tulisi voida kokea, että vanhempiensa erosta huolimatta heillä on hyvät suhteet molempiin vanhempiin, jotka ovat säilyttäneet vanhemmuutensa ja pystyvät jakamaan sen hyvin. Paitsi vanhemmat myös muut lapsen elämässä merkitykselliset ihmiset voivat olla osaltaan kantamassa vastuuta lapsesta. Lapselle tulisi turvata oikeus hänelle tärkeiden ja turvallisten sukulaissuhteiden säilymiseen, kuten suhde isovanhempiin. Jokaisella on oltava perhetilanteesta riippumatta mahdollisuudet hyvään lapsuuteen, vanhemmuuteen ja arkeen.
Sari Sarkomaa (kok) Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Kolmen lapsen äiti www.sarisarkomaa.fi