Euroopan haasteet koskettavat monin tavoin Suomea. Edessä on vastuunkantoa ja vaikeita päätöksiä. Talouden vakauttaminen on vaikeaa mutta välttämätöntä. Vaikka Suomen talous on paremmalla tolalla kuin Euroopan maiden keskimäärin, on velkaantuminen meidänkin taakkanamme.
Talouden taantuma, väestörakenteen muutos ja talouskasvua uhkaava pysyvä hidastuminen aiheuttavat mittavan haasteen, josta emme selviä ilman ripeitä uudistuksia. Arvioiden mukaan velkaannumme noin 10 mrd. euroa vuosittain, mikäli jatkaisimme nykymenolla ilman talouden ja rakenteiden uudistuksia.
Kokoomus haluaa turvata hyvinvointiyhteiskunnan
tulevaisuuden ja kehittää sitä vielä enemmän ihmisten tarpeista lähteväksi.
Tätä työtä pohtii ja vauhdittaa kokoomuksen hyvinvointiyhteiskunnan
pelastamistyöryhmä, jota vedän yhdessä puolueen puheenjohtaja Jyrki Kataisen
kanssa.
Tarvitsemme ennen kaikkea toimia, jotka edistävät kestävää kasvua ja uusien
työpaikkojen syntymistä, sekä uudistuksia, jotka tekevät kaikesta työstä ja
yrittämisestä kannattavaa. Meidän on myös pidennettävä työssäoloaikaa.
Olemme saaneet elämään lisää vuosia ja nyt meidän on saatava myös lisää
elämää ja aktiivista tekemistä vuosiin. Hyvä työelämä, terveydenedistäminen
ja osaamisen vahvistaminen ovat tässä avainasemassa.
On rohkeasti arvioitava hyvinvointiyhteiskuntaa ja löydettävä tavat tehdä vähemmällä enemmän ja paremmin. Meidän on luotava keinot ajoissa antaa apua, eikä vain sammutettava jo roihahtaneita tulipaloja. Hyvinvointiyhteiskunnan palveluissa on runsaasti asioita, joita on aivan erityisesti vaalittava. Kirjasto on tästä oiva esimerkki. Itse asiassa kirjasto olisi keksittävä, jos sitä ei olisi. Kirjastot ovat oleellinen osa ihmisten arkea niiden tarjotessa kaiken ikäisille turvallisen ja virikkeellisen ympäristön oppia ja saada tietoa.
On paljon asioita, joista hyvinvointiyhteiskunnassa on päästävä eroon: yksinäisyys, lasten ja nuorten pahoinvointi, liikkumattomuus ja kasvava ylipaino, sekä yhteisöllisyyden puute. Uudistuksia tarvittaisiinkin vaikka rahasta ei olisi puutetta. Korjaustoimissa ei ole aina kyse pelkästään rahasta, vaan myös arvoista ja siitä miten me itse kukin toimimme ja kohtelemme läheisiämme. Paljon on meillä tekemistä aivan perusasioiden kuntoon laittamisessa. Monet täysin välttämättömät peruspalvelut ovat rapautuneet aina vain uusien, yleensä ongelmia korjaavien toimenpiteiden rakentamisessa.
Työryhmässämme mietimme tarvittavia muutoksia aina peruspalveluista verouudistukseen asti. Iso puute on vanhuspalvelulain puuttuminen ja se on korjattava viipymättä. Monia asioita säädetään lailla aina päivähoidosta yliopistoihin, mutta vanhustenhuollosta ei ole kokonaisvaltaista lakia. Vanhuspalvelulaissa on määriteltävä hyvän hoidon vähimmäistavoitteet. Laissa on myös luotava valvontaviranomaisille edellytykset vanhuspalvelujen laadun valvonnalle. Uusi laki ei yksin turvaa ikäihmisten palveluiden laatua, mutta se on kuitenkin hyvä perusta oikeudenmukaisten ja toimivien vanhuspalveluiden varmistamiseksi.
On erinomaista, että takuueläke tulee voimaan ensi maaliskuussa. Se nostaa kaikkein pienimpiä kansaneläkkeitä yli 100 euron, parhaimmillaan lähes 170 euron tasokorotuksella. Takuueläkkeen toteutuessa pienin eläke nousee siis vähintään 685 euroon. Sinivihreän hallituksen aikana eläkeläisten ostovoiman kasvattamiseen laitetaan kymmenkertaisesti lisää rahaa verrattuna punamultahallitukseen.
Verojärjestelmän uudistamisen sininen lanka on oltava kestävän kasvun, työllisyyden ja yrittäjyyden edistäminen. Tehdyn työn arvon on säilyttävä myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Tällä vaalikaudella on poistettu täysin epäoikeudenmukainen ja perusteeton palkansaajien ja eläkeläisten veroero. Jatkossakin on huolehdittava siitä, etteivät eläkeläiset maksa missään tuloluokissa enemmän veroa kuin palkansaajat. 90-luvun lamassahan veroeron annettiin kasvaa ja sitä virhettä on tällä vaalikaudella korjattu.
Erityisen tarkkaan on katsottava asumisen hintaa korottavat muutokset, jotta tavallisella palkansaajalla ja eläkeläisellä olisi mahdollisuus asua ja elää omassa kotikaupungissaan ja omassa kodissaan. Parasta olisi, että jatkossa kaupungit saisivat itse päättää, millaista kiinteistöveroa perivät.
Kokoomuksen puoluekokouksessa käsiteltiin suuntaviivoja hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi. Työryhmämme on määrä tehdä esityksensä vuoden loppuun mennessä. Keskustelu ja työ ovat vauhdissa itsenäisen isänmaamme hyvinvoinnin perustan vahvistamiseksi ja suomalaisten hyvän arjen turvaamiseksi. On tärkeää, että Senioriliitto on vahvasti mukana keskustelussa.
Sari Sarkomaa Kansanedustaja Kokoomuksen työryhmä hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi varapuheenjohtaja www.sarisarkomaa.fi