Kaisa Eskola kommentoi edellisessä Lauttasaari-lehdessä viimeisintä kolumniani ja ihmetteli sitä, miten päivähoidon lisätarpeet rahoitetaan. On ilo kertoa, että Helsingin ensi vuoden budjettiin lisättiin perheiden palveluihin vielä loppumetreillä 14 me. Lisäys oli valtuustotyhmämme mielestä erityisen perusteltu. Helsingissä tarvitaan lisääntyneen lapsimäärän vuoksi lisää päivähoitopaikkoja. Valtuusto päätti myös, että vauhditamme erilaisten vaihtoehtojen lisäämistä kuten kerhotoiminnan ja avoimien varhaiskasvatuspalvelujen luomista leikkipuistoihin. Osa-aikaisten vaihtoehtojen kehittäminen on esimerkki siitä, miten kaupunki toimii taloudellisesti samalla perheiden palveluita parantaen.
Kolumnissani viittasin jo aiemmin tehtyyn päätökseen Helsinki-lisästä. Helsingissähän korotettiin kokoomuksen vaalilupauksen mukaisesti kotihoidontuen ja yksityisen hoidontuen Helsinki-lisää. On kaikkien etu, että jokainen lapsi saa sopivan päivähoitopaikan. En halua, että perheet äänestävät jaloillaan, vaan että he viihtyvät Helsingissä ja myös maksavat veronsa tänne. Työstä ja yrittämisestä tulevilla verotuloilla rahoitetaan helsinkiläisten palvelut.
Eskola kysyi myös, miten turvata riittävä henkilöstö päiväkoteihimme. Yksi tärkeä keino on pitää asumis- ja elinkustannuksemme kohtuullisena niin, että tavallisilla helsinkiläisillä on varaa asua kotikaupungissaan. Eskola osui oikeaan kirjoittaessaan, että Kokoomus ei ole ollut innokkain kunnallisveron korottaja. En usko näkemykseen, että palvelut pelastetaan veronkorotuksilla, vaikkakin ensi vuoden budjetissa korotukseen päädyttiin. Helsingin talous kohentuu hyvällä työllisyydellä ja yrittäjyydellä.
Helsingin on ponnisteltava, että voimme jatkossa vähemmillä voimavaroilla tehdä asioita paremmin. Budjetin yhteydessä sovittiin kaupungin laajuisen tuottavuus- ja työhyvinvointiohjelman aloittamisesta. Henkilöstön kanssa yhteistyössä toteutettavan tuottavuusohjelman tarkoitus on turvata helsinkiläisten arjen hyvät palvelut ja henkilöstömme työn tekemisen ilo. Jatkuva menojen kasvu ja velkaantuminen on vastuutonta ja vastuiden siirtoa tuleville sukupolville.
Helsingin kaupungin strategiaa valmisteltaessa pidin tärkeänä, että siihen kirjataan tavoite pienentää päivähoidon ryhmäkokoja ja lisätä hoitovaihtoehtoja. On totta, että päiväkodeissamme henkilöstö on lujilla ja että ryhmäkokojen pienentämisessä ei olla onnistuttu. Tämä ei ole kuitenkaan syy luopua tavoitteesta: aikuisten riittävä aika lapsille on kaupungilta viisas investointi.
On vakava tosiasia, että niin esimerkiksi Lauttasaaressa kuin Munkinseudullakin useat kymmenet lapset jonottavat oman alueensa päiväkoteihin. Keskeinen syy näiden alueiden uusien päiväkotien rakentamisen viivästymiseen on ollut kaavoituksen ongelmat, mutta myös taloushaasteet. Helsingissä on kirittävä ratkaisuja, joilla löydetään joustavia ja muunneltavia ratkaisuja tilakysymykseen. Ruotsissa on hyvin tuloksin kehitetty erilaisia tyyppipäiväkotimoduuleja, joista voi joustavasti koota tarpeellisen kokoisia päiväkoteja nopeasti ja kohtuullisin kustannuksin. Viime valtuustossa tästä jätettiin aloite, jossa myös ehdotettiin selvitettäväksi voitaisiinko tällaisten jo toimivien päiväkotien yhteyteen toteutettavien päiväkotien rakennuslupia kiirehtiä.
Uusia innovaatioita tarvitaan päivähoitotilanteen ratkaisemiseksi. On tärkeää, että budjettiin laitetut lisärahat käytetään taitavasti. Helsingin on oltava hyvä ja turvallinen paikkaa asua ja elää kaikenikäisille, myös kaikkein pienimmille.
Sari Sarkomaa
Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (kok)