Helsingin kaupungin ensi vuoden budjettiesitys on viimeistelyä vaille valmis. Ensi vuoden talousarvion yksi pääviesti on, että me Helsingin päättäjät haluamme huolehtia lasten ja perheiden palveluista. Oli viisasta ottaa oppia 90-luvun laman virheistä, joiden laskua maksetaan vielä tänä päivänäkin. Pidän välttämättömänä, että lasten palveluihin, perusopetukseen, lastensuojeluun ja päivähoitoon kohdennettiin lisää 14 miljoonaa euroa.
Lisävoimavarat päivähoitoon tulivat huutavaan tarpeeseen, koska päiväkoti-ikäisten lasten määrä on jatkuvassa kasvussa. On kaikkien etu, että jokainen lapsi saa sopivan hoitopaikan.
Tosiasia on, että meillä ei ole ollut riittävästi tarjolla helsinkiläisille perheille sopivia vaihtoehtoja. Osa perheistä ei tule toimeen ilman vuoropäivähoitoa, kun toiset toivoisivat osapäivähoitoa. Osa-aikaisten vaihtoehtojen kehittäminen on esimerkki siitä, miten kaupunki toimii taloudellisesti samalla perheiden palveluita parantaen.
Me tarvitsemme myös lisää kerhotoimintaa ja avoimia varhaiskasvatuspalveluja leikkipuistoihin. Tätä työtä on nyt vauhdilla tehtävä. Oli merkittävä arvovalinta perheiden puolesta, että Helsingissä korotettiin kokoomuksen vaalilupauksen mukaisesti kotihoidontuen ja yksityisen hoidontuen Helsinki-lisää. Helsinki-lisän kehittämistä on määrätietoisesti jatkettava.
Alle kouluikäisten lasten määrä kasvaa Helsingissä edelleen. Monella alueella on ollut pitkään krooninen pula päivähoitopaikoista ja useimmat olemassa olevat päiväkodit ovat tupaten täynnä. Helsinkiin tarvitaan yksinkertaisesti lisää päiväkoteja. Ensi vuoden budjetissa ei vielä ollut vastausta koko tarpeeseen ja tulevina vuosina on päiväkotien näyttävä investointilistoillamme.
On välttämätöntä, että me pidämme kiinni koko valtuuston siunaamasta strategiasta, joka varta vasten tehtiin ohjenuoraksi tiukasta taloustilanteesta selviämiseksi. Strategiassa linjattiin keinoja tuottaa Helsingin peruspalveluja nykyistä paremmin: kustannustehokkaammin ja laadusta huolehtien. Strategiassa valittiin yhdeksi keinoksi päivähoidon ryhmäkokojen pienentäminen ja hoitovaihtoehtojen lisääminen. Viisaana ideana on se, että lasten ja perheiden hyvinvointia tukemalla säästämme kustannuksia muualla ja ennen kaikkea edistämme perheiden hyvää arkea. Helsingin on oltava hyvä paikka asua ja elää kaikenikäisille - myös kaikkein pienimmille.
Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja
Kaupunginvaltuutettu
www.sarisarkomaa.fi