Tuore Väestöliiton perhebarometri kertoo siitä, mikä meille lapsiperheen arjessa eläville on itsestäänselvyys. Barometrissa kouluikäisten lasten vanhemmat nostavat tärkeimmäksi toiveeksi joustavien työaikaratkaisujen lisäämisen niin, että työ ja perhe olisivat todellisesti jokaisen vanhemman oikeus. Barometrissa käy ilmi se, että perheen arvostus on kasvanut tasaisesti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan työelämä haastaa entistä vahvemmin perheen kanssa vietettyä aikaa.
Perhebarometrin viesti on nyt syytä ottaa joka taholla tosissaan. Työn ja perheen yhteensovittaminen on nostettava ykkösagendalle työmarkkinapöydissä, poliittisessa päätöksenteossa ja ennen kaikkea työpaikoilla.
Työpaikat ovat erilaisia ja yhtä mallia ei ole. Yhteensovittamisessa ei ole kyse mistään mystiikasta. Kyse voi olla esimerkiksi vain siitä, että lopetetaan palaveri viisi minuuttia aiemmin, että ei myöhästy viimeisestä bussista, jolla ehtii hakemaan lapsen päiväkodista. Tai sitten joustot voivat olla pohja koko työn organisoinnille. Loistava esimerkki on Jorvin sairaala, jossa osastoilla kolmivuorotyötä tekevä henkilöstö on tehnyt itse työvuorolistat. Seurauksena työtyytyväisyys parani ja sairauspoissaolot vähenivät.
Vaikka lainsäädännöllä on luotu monia mahdollisuuksia yhdistää paremmin työ ja perhe, liian usein ajatellaan, että perheasioista puhuminen työpaikoilla ei ole sopivaa. Kuitenkin merkittävimmät päätökset työn järjestämisestä on mahdollista tehdä vain paikallisesti kussakin työpaikassa. Tämä vaatii työnantajilta ennen kaikkea hyvää johtamista ja esimiestaitoja, mutta myös hyvää keskusteluilmapiiriä työntekijän ja työnantajan välillä. Työelämään tarvitaan tasa-arvoinen johtamiskulttuuri, johon kuuluvat perheystävällinen henkilöstöpolitiikka ja tietenkin kannustava suhtautuminen sekä miesten että naisten perhevapaisiin. On tärkeää, että työpaikoilla nähdään niin isät kuin äiditkin vanhempina. On tärkeää, että nähdään perheiden erilaisuus. Yksihuoltajaperheen haasteet ovat erilaiset kuin kahden huoltajan. Kaikilla perheillä on oltava mahdollisuus hyvään arkeen.
Hyvä lähtökohta on, että jatkuvia ylitöitä ei tehdä ainakaan ilman, että niistä sovitaan etukäteen. Perusteettomien pätkätöiden karsiminen on työelämän tasa-arvon ja perheiden hyvinvoinnin kannalta tärkeää.
Julkisuudessa keskustelu käydään ikään kuin ihmiset olisivat joko ura- tai perheihmisiä, kun valtaosa vanhemmista on "sekä-että", eli lapsia hoidetaan ja töissä käydään. Perheet ovat erilaisia ja se mikä sopii yhdelle, ei sitten välttämättä istu toiselle. On päästävä pois mustavalkokeskustelusta ja keskityttävä erilaisten vaihtoehtojen luomiseen perheille. Muutosta tarvitaan myös asenteisiin.
Perhebarometrissa nousi vahvasti esille myös lapsiperheiden odotukset valmisteilla olevaan verouudistukseen. Toivotumpana pienten lasten vanhempien keskuudessa pidettiin lapsista tehtäviä verovähennyksiä. Verouudistusta valmistelevan Hetemäen työryhmän onkin syytä arvioida, olisiko lapsivähennyksistä modernin perhepolitiikan välineiksi. Aivan erityisesti on arvioitava, olisiko verovähennys toimiva keino auttaa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia perheitä ja samalla purkaa kannustinloukkuongelmia. Myös yhteishuoltajuudessa etävanhemman tukeminen vaatii uusia innovaatioita.
Sari Sarkomaa (kok) Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Kolmen lapsen äiti www.sarisarkomaa.fi