Tuore Väestöliiton perhebarometri kertoo siitä, mikä lapsiperheen arjessa eläville on itsestäänselvyys. Perheet toivovat ensisijaisesti enemmän joustoa työaikoihin niin, että työ ja perhe olisivat todellisesti jokaisen vanhemman oikeus. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) edustaja kiiruhti ensimmäisenä tyrmäämään joustotoiveet ja väittämään, että joustavat työajat ovat heikosti yhdistettävissä pidempiin työuriin. Tämä lausunto meni metsään.
Sen sijaan, että perheiden toiveet yritetään EK:n tavoin lakaista maton alle, on työn ja perheen yhteensovittaminen nostettava ykkösagendalle työmarkkinapöydissä, poliittisessa päätöksenteossa ja ennen kaikkea työpaikoilla.
Työn ja perheen joustava yhdistäminen pitäisi olla jokaisessa työpaikassa pysyvä osa henkilöstöpolitiikkaa ja organisaatiokulttuuria. Kyse on yhtä lailla niin työntekijän kuin työnantajankin edusta. Työpaikat ovat erilaisia ja yhtä mallia ei ole.
Yhteensovittamisessa ei ole kyse mistään mystiikasta. Kyse voi olla esimerkiksi vain siitä, että lopetetaan palaveri viisi minuuttia aiemmin, että ei myöhästy viimeisestä bussista, jolla ehtii hakemaan lapsen päiväkodista. Loistava esimerkki on Jorvin sairaala, jossa osastoilla kolmivuorotyötä tekevä henkilöstö on tehnyt itse työvuorolistat. Seurauksena työtyytyväisyys parani ja sairauspoissaolot vähenivät.
Liian usein ajatellaan, että perheasioista puhuminen työpaikoilla ei ole sopivaa. Kuitenkin merkittävimmät päätökset työn järjestämisestä on mahdollista tehdä vain paikallisesti kussakin työpaikassa. Tämä vaatii työnantajilta ennen kaikkea hyvää johtamista ja esimiestaitoja, mutta myös hyvää keskusteluilmapiiriä työntekijän ja työnantajan välillä. Työaikakulttuuri on oltava sellainen, että joustot toimivat molemmin puolin.
Vaikka vanhempainvapaa on ollut vanhempien vapaasti jaettavissa jo yli 20 vuotta, isistä vain muutama prosentti pitää vanhempainvapaata yli kaksi kuukautta.
Se, miten lastenhoidon kulloinkin hoitaa, on ennen kaikkea perheiden oma päätös. Joka työpaikalla on luotava urakehitystä tukevat käytännöt niin, että miehiä ja naisia kannustetaan tasapuolisesti, ja huolehditaan, että esimerkiksi perhevapaista ei ole urakehitykselle haittaa.
On tärkeää, että työpaikoilla nähdään niin isät kuin äiditkin vanhempina.
Julkisuudessa keskustelu käydään ikään kuin ihmiset olisivat joko ura- tai perheihmisiä, kun valtaosa vanhemmista on "sekä-että", eli lapsia hoidetaan ja töissä käydään. Perheet ovat erilaisia ja se mikä sopii yhdelle, ei sitten välttämättä istu toiselle.
Osasto: Debatti
Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja
Kaupunginvaltuutettu
www.sarisarkomaa.fi